Δέκα σημάδια ότι είναι ώρα για αλλαγή καριέρας

Εργασία

7/6/2022 12:25:00 μμ

Σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα; Ήρθε η ώρα να βρείτε το πάθος σας και να το μετατρέψετε σε δουλειά.

Αν οι εποχές περνάνε και εσείς αισθάνεστε ότι είστε ακόμα στην παλιά σας δουλειά, ενώ θα θέλατε να είστε κάπου αλλού, αυτό είναι το πρώτο σημάδι. Πηγαίνοντας καθημερινά στο ίδιο γραφείο, το γραφείο που τον τελευταίο χρόνο σας κάνει να αισθάνεστε αντιπαραγωγικοί και δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια αλλαγής ή βελτίωσης, μπορεί να σας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα. Το αφεντικό μπορεί πλέον να μην σας πείθει να εργαστείτε υπό το ίδιο όραμα. Οι συνάδελφοί σας σας φαίνονται ξαφνικά ρομπότ με ανθρώπινα ρούχα. Οι πολλές ώρες, ίσως όχι ένας αντίστοιχος μισθός, οι συναντήσεις που σας περνούν πλέον αδιάφορες, δημιουργούν το απόλυτο κλίμα για μια αλλαγή καριέρας. 

Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή; Αλλαγή δουλειάς ή αλλαγή καριέρας; Αυτό είναι το ερώτημα.
Πρέπει να διαπιστώσετε αν σας αγανακτά το μέρος, η ίδια η δουλειά ή το στάδια στο οποίο βρίσκεστε στη ζωή σας. Θα μπορούσατε να είστε χαρούμενοι που κάνετε τη δουλειά σας αλλά θα θέλατε να είστε κάπου αλλού; Ή αυτή η δουλειά θα σας δημιουργεί πάντα κατάθλιψη; Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε αλλαγή καριέρας τώρα.

Ποια είναι, όμως, τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε; Διαβάστε τη λίστα με τα δέκα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή καριέρας και σύντομα θα εντοπίσετε ποια ισχύουν για εσάς. 

1. Το σώμα σας σάς λέει φτάνει!
Έχετε τη θλίψη της Κυριακής; Αν ναι τότε ίσως φταίει η δουλειά σας. Δεν είναι τυχαίες αυτές οι κρίσεις άγχους που έρχονται την Κυριακή το βράδυ. Το σώμα σας σας λέει ότι ξέρει τι θα συμβεί τη Δευτέρα και δεν είναι χαρούμενο για αυτό. Οι πονοκέφαλοι, η ένταση στους μύες σας και οι ημικρανίες είναι όλα σημάδια από το σώμα σας ότι βρίσκεστε σε λάθος καριέρα.


2. Η δουλειά σας επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σας
Εάν αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και τη δουλειά που κάνετε, τότε κάτι δραματικό πρέπει να αλλάξει στο εργασιακό σας περιβάλλον. Το να παραμείνετε σε μια δουλειά ή μια καριέρα που σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας ως άτομο, δεν πρόκειται ποτέ να αξίζει τον κόπο, ανεξάρτητα από το ποια είναι η αμοιβή ή τα προνόμια. Κανένα προνόμιο δεν αξίζει για να νιώθεις απογοητευμένος από τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη μακροπρόθεσμη συναισθηματική σας ευεξία και να κάνει την ολοκλήρωση της πιο μικρής εργασίας να φαίνεται αδύνατη. Μια ικανοποιητική καριέρα θα πρέπει να είναι μια ώθηση στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας, όχι το αντίθετο.


3. Είστε εκεί μόνο για τα χρήματα
«Δεν μπορώ να μου αγοράσω αγάπη», τραγούδησε κάποτε κάποιος. Και είναι το ίδιο όταν δεν ασχολείστε με την καρδιά σας. Το να έχετε αρκετά χρήματα για να ζήσετε και να είστε ικανοποιημένοιείναι πολύ σημαντικό, αλλά το να κερδίζετε πολλά χρήματα σε μια δουλειά που θυσιάζετε τη δική σας ευτυχία δεν αξίζει τον κόπο. Το να έχετε μια καριέρα όπου νιώθετε ότι ακολουθείτε το κάλεσμά σας και αυτό με τη σειρά του φέρνει προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση ξεπερνά όλα τα χρήματα του κόσμου. Τα υλικά πράγματα δεν θα αναπληρώσουν ποτέ το μίσος για τη δουλειά σας, γιατί ακόμα και με αυτά τα όμορφα, επώνυμα παπούτσια, θα συνεχίσετε να περπατάτε στο ίδιο γραφείο κάθε μέρα.


4. Ονειρεύεσαι μια διαφορετική καριέρα
Εάν ξοδεύετε το χρόνο σας καθισμένοι στο γραφείο σας, στροβιλίζοντας τα μαλλιά σας γύρω από το δάχτυλό σας, ψάχνετε θέσεις εργασίας στο Jobfind, βάζετε σελιδοδείκτες σε ενδιαφέρουσες εταιρείες στο πρόγραμμα περιήγησής σας και αναρωτιέστε με αγωνία πώς μπορεί να είναι να εργάζεστε από το σπίτι σας ή από τον χώρο εργασίας ενός φίλου σας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να φύγετε από τη δουλειά σας και να ξεκινήσετε μια καριέρα που σας ενδιαφέρει. «Η αναβολή της ελπίδας αρρωσταίνει την καρδιά». Ακούστε την καρδιά σας και κάντε αλλαγές στην καριέρα σας για να την κάνετε ευτυχισμένη.


5. Σας λείπει ενέργεια και βαριέστε 
Κανείς δεν περιμένει να αποδίδετε τέλεια στη δουλειά όλη μέρα καθημερινά. Όλοι έχουμε μέρες που μας λείπει η ενέργεια και ο ενθουσιασμός. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι καθημερινό. Μπορεί να μας ενοχλεί μια συγκεκριμένη εργασία, αλλά όταν βρίσκουμε ολόκληρη τη δουλειά/τον οργανισμό/την καριέρα μας βαρετή, τότε είναι ώρα για αλλαγή. Η εξάντληση των επιπέδων ενέργειας μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι οι συνθήκες της εργασίας σας χρειάζονται ανανέωση.


6. Έχετε εγκαταλείψει τα πάθη σας
Νιώθετε αποκομμένοι από τον αρχικό λόγο που ξεκινήσατε την καριέρα σας. Ίσως η δημιουργικότητα που αρχικά σας προσέλκυσε να μην είναι πλέον μέρος της δουλειάς σας και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στη διαχείριση λογαριασμών ή να κάθεστε σε συναντήσεις παρά να δημιουργείτε οτιδήποτε ουσιαστικό. Η επιστροφή στους θεμελιώδεις λόγους για τους οποίους ξεκινήσατε αυτήν την καριέρα μπορεί να σας βοηθήσει όταν σκέφτεστε να την αλλάξετε – εξακολουθείτε να αναζητάτε αυτές τις αξίες στην καριέρα σας ή έχουν αλλάξει καθώς μεγαλώνετε και γίνεστε πιο έμπειροι;


7. Ζηλεύετε τις δουλειές των φίλων σας
Τα αισθήματα ζήλιας για τις δουλειές, τις καριέρες ή την εργασιακή κουλτούρα των φίλων ή της οικογένειας σας μπορεί να είναι ένα βασικό σήμα κατεύθυνσης ότι θέλετε να κάνετε κάτι άλλο, κάπου αλλού. Αντί να απορρίπτετε τη ζήλια ως κάτι κακό, προσπαθήστε να αναλύσετε γιατί μπορεί να αισθάνεστε έτσι. Είναι ο εργασιακός ρόλος που ζηλεύετε ή η κουλτούρα της εταιρείας; Είναι η ευελιξία του ρόλου τους ή η δημιουργικότητα; Όταν το σκέφτεστε, προσπαθήστε να είστε όσο πιο ειλικρινείς μπορείτε με τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος για να προσδιορίσετε ακριβώς πού θέλετε να πάτε με τη δική σας καριέρα.


8. Έχετε γίνει απαθείς με τις αλλαγές
Μπορεί να λειτουργείτε τέλεια στη δουλειά σας, αλλά δεν έχετε την επιθυμία να προωθήσετε νέες ιδέες στο αφεντικό σας ή να συμβάλετε στην καινοτομία της εταιρείας σας. Ίσως οι προτάσεις σας να έχουν αγνοηθεί προηγουμένως ή να έχουν απορριφθεί ευθέως. Ίσως εργάζεστε για μια εταιρεία που θα προτιμούσε να κάνετε αυτό για το οποίο πληρώνεστε αντί να προτείνετε βελτιώσεις στο προϊόν ή την κουλτούρα. Με αυτού του είδους το στυλ διαχείρισης είναι δύσκολο να παραμείνετε παρακινημένοι. Εάν έχετε υπέροχες ιδέες, ήρθε η ώρα να πάτε κάπου που τις εκτιμούν και τις αγκαλιάζουν. Αν αυτό σημαίνει να έχετε τη δική σας επιχείρηση και να δουλεύετε για τον εαυτό σας τότε τολμήστε το.


9. Θα φεύγατε… αν μπορούσατε
Ρωτήστε τον εαυτό σας, εάν θα μπορούσατε να αφήσετε τη δουλειά σας τώρα (και να παραμείνετε οικονομικά ασφαλείς), θα το κάνατε; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε πρέπει να αρχίσετε να επεξεργάζεστε πώς θα το κάνετε αυτό. Βρείτε τη θέση που σας ταιριάζει. Ενθουσιαστείτε με μια νέα καριέρα. Αρχίστε να σκέφτεστε πώς να χτίσετε μια καριέρα ή μια επιχείρηση που να ευθυγραμμίζεται με τα πάθη σας.


10. Οι φίλοι σας δεν σας αναγνωρίζουν πια
Όταν οι στενοί φίλοι ή η οικογένειά σας παρατηρούν μια αξιοσημείωτη διαφορά στη στάση ή τη συμπεριφορά σας, ότι είστε διαρκώς αγχωμένοι, δυστυχισμένοι και παραπονιέστε, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η καριέρα σας δεν λειτουργεί για εσάς. Σας θυμούνται όταν ήσασταν παθιασμένοι, δημιουργικοί και δεν αναγνωρίζουν αυτό το άτομο που εμφανίζεται αργά για μια μπύρα μετά τη δουλειά με σακούλες κάτω από τα μάτια και με δυσάρεστες εργασιακές ιστορίες. Εάν τα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά σας μπορούν να δουν ότι η δουλειά σας επηρεάζει και δεν σας κάνει ευτυχισμένους, ήρθε η ώρα να κάνετε έναν απολογισμό και να αρχίσετε να σκέφτεστε το άτομο που γνώριζαν παλιά και πώς μπορείτε να επιστρέψετε στο να γίνετε αυτό το άτομο. Αν αυτό σημαίνει να παρατήσετε τη δουλειά, τότε ας είναι έτσι.


Μέσα από το FindBusiness.gr μπορείτε να κάνετε το επόμενο βήμα αγοράζοντας μια επιχείρηση που είναι στον τομέα ενδιαφέροντος σας αλλάζοντας οριστικά την καριέρα σας.

Πηγή: Career Foundry