Σκέφτεστε να ασχοληθείτε με το Real Estate; Συμβουλές για να ξεκινήσετε.

Επιχειρηματικότητα

14/3/2023 4:50:00 μμ

Σύμφωνα με το  Harvard Business Review, τα τελευταία δύο χρόνια η επαγγελματική ενασχόληση με το real estate έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Μόνο στις ΗΠΑ, μεταξύ 2020 και 2021, σημειώθηκε αύξηση 60% των ατόμων που έλαβαν τις άδειες άσκησης αυτού του επαγγέλματος. Τα Google Trends έδειξαν  ότι το "πώς να γίνεις κτηματομεσίτης" ήταν η δουλειά με τις περισσότερες αναζητήσεις το 2021. Αυτό έρχεται στο πλαίσιο της Μεγάλης Παραίτησης, η οποία ώθησε εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες.

Το επάγγελμα του Real Estate Agent προσφέρει ευελιξία και αυτονομία σε όποιον-α το ασκεί. Εάν ξεκινάτε ως κτηματομεσίτης, θεωρείστε, κατά μία έννοια, αυτοαπασχολούμενος. Ορίζετε τις δικές σας ώρες, βρίσκετε τους δικούς σας πελάτες, αναπτύσσετε το δικό σας δίκτυο και κλείνετε τις δικές σας προσφορές. Εκτός από αυτό, συμμετέχετε σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως τον εντοπισμό πιθανών αγοραστών, την επεξεργασία νομικών εγγράφων, το συντονισμό των προβολών και τη δημιουργία υλικού μάρκετινγκ και διαφήμισης.

Αν και είναι ένα ευέλικτο και προσοδοφόρο επάγγελμα, για να χτίσετε μια πραγματικά επιτυχημένη καριέρα ως κτηματομεσίτης, πρέπει να κατανοήσετε τι πραγματικά συμβαίνει στον κλάδο. Για όποιον σκέφτεται να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, πρέπει να γνωρίζει τα ακόλουθα:

Αρχικά, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είστε κάτοχοι κάποιου συγκεκριμένου πανεπιστημιακού πτυχίου. Μπορείτε, ωστόσο, να ενισχύσετε τις γνώσεις σας στον κλάδο παρακολουθώντας κάποιο εξειδικευμένο σεμινάριο όπως το Real Estate Specialist, που παρέχεται από την elearning πλατφόρμα του Skillbox ή το Βασικές Αρχές Εκτίμησης Ακινήτων - Basic Principles of Real Estate Valuation, το οποίο παρέχεται από τη Startlearn.

Πέρα από αυτή την προετοιμασία, που θα διευρύνει τις γνώσεις σας στο Real Estate, καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι και οικονομικά. Αξιολογήστε την οικονομική σας κατάσταση πριν κάνετε μεγάλες κινήσεις. Για παράδειγμα, εάν ζείτε με το μισθό σας, δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στο real estate, αρχικά σε ένα καθεστώς μερικής απασχόλησης. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να αποταμιεύετε πιο στρατηγικά, αφήνοντας στην άκρη ένα σταθερό μέρος του εισοδήματός σας για ένα διάστημα έξι μηνών - ενός έτους προτού πραγματοποιήσετε την αλλαγή καριέρας.

Στη συνέχεια δημιουργήστε ένα δυνατό δίκτυο γνωριμιών μέσα στον κλάδο. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με έμπειρους συναδέλφους και αναζητήστε άτομα που σας εμπνέουν ή μπορούν να γίνουν μέντορές σας. Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας μαζί τους για να κατανοήσετε πώς ολοκληρώνουν τη δουλειά τους, πώς έχουν χαράξει τις επαγγελματικές τους διαδρομές και ποιες συμβουλές θα έδιναν σε κάποιον που είναι νέος στον κλάδο.

Δώστε προσοχή στο πώς διαπραγματεύονται με τους πελάτες, ειδικά τους δύσκολους. Λάβετε τα σχόλιά τους σχετικά με το μάρκετινγκ που δημιουργείτε — ρωτήστε τους για τη σωστή γλώσσα ή "λέξεις-κλειδιά" που θα χρησιμοποιήσετε, πώς επιλέγουν φωτογραφίες για μια ιδιοκτησία και πώς να γράψετε ένα καλό ενημερωτικό δελτίο.

Το πιο σημαντικό
Πρέπει να αποκτήσετε νοοτροπία πωλήσεων. Αυτό είναι το Real Estate στον πυρήνα του: πωλήσεις. Θα πουλήσετε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους ή άλλα ακίνητα. Μπορείτε να εκπροσωπήσετε τον αγοραστή ή τον πωλητή. Αλλά για να κερδίσετε μια προμήθεια, πρέπει να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα μονοπάτια σταδιοδρομίας στον κλάδο των ακινήτων γενικά, και πολλά από αυτά δεν αφορούν αυστηρά τις πωλήσεις — όπως διαχειριστές ακινήτων, εκτιμητές, στελέχη στεγαστικών δανείων κλπ. Αν και δεν χρειάζεται να είστε Real Estate Agent για πάντα, η δημιουργία μιας «νοοτροπίας πωλήσεων» θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε. Η νοοτροπία πωλήσεων σημαίνει ότι γνωρίζετε πλήρως τις ανάγκες του πελάτη σας και είστε παρόντες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Μην ξεχνάτε πως πρέπει να συνεχίσετε να αναβαθμίζετε τις δεξιότητές σας. Για να γίνετε καλύτεροι στη δουλειά και να προχωρήσετε στην καριέρα σας, μην βασίζεστε μόνο σε συναδέλφους και μέντορες. Επικεντρωθείτε στη συνεχή μάθηση. Βρείτε νέα προγράμματα κατάρτισης για νέους πράκτορες, αναζητήστε σχολές που επικεντρώνονται σε εξειδικευμένους τομείς ή παρακολουθήστε διαδικτυακά σεμινάρια και μαθήματα για να ανανεώσετε τις δεξιότητές σας.

Μπορείτε να βρείτε μία ευρεία γκάμα σεμιναρίων στο Semifind.gr, ενώ αν θέλετε να σπουδάσετε και αναζητάτε ΠροπτυχιακάΜεταπτυχιακά και προγράμματα ΙΕΚ, στο Studynow.gr θα βρείτε τους μεγαλύτερους φορείς εκπαίδευσης της χώρας.

Πηγή: Με πληροφορίες από το Harvard Business Review