Προτού αγοράσετε μια επιχείρηση πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα!

Επιχειρηματικότητα

28/11/2022 12:05:00 μμ

Το να έχετε τη δική σας επιχείρηση είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα στη ζωή κάποιου. Το να φτιάξετε μια εταιρεία από την αρχή φαντάζει πραγματικά δύσκολο, αλλά γοητευτικό ταυτόχρονα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι επιχειρηματίες επιλέγουν να αγοράσουν μια ήδη υπάρχουσα επιχείρηση. Είτε θέλετε να επεκταθείτε είτε απλώς επιθυμείτε να μπείτε σε έναν νέο κλάδο πρέπει να μελετήσετε πολύ καλά τα δεδομένα που έχετε προτού προβείτε στην αγορά.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που θέλετε να το κάνετε, η διαδικασία αγοράς μιας μικρής επιχείρησης ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Από την εύρεση και την αξιολόγηση της σωστής επιχείρησης μέχρι το κλείσιμο της συναλλαγής, θα σας καθοδηγήσουμε σε όλη τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζετε τι πρόκειται να συμβεί.

Βήμα 1: Βρείτε μια συγκεκριμένη επιχείρηση για αγορά
Το πρώτο βήμα δεν είναι απλώς να βρείτε μια διαθέσιμη επιχείρηση, αλλά να βρείτε μια που αξίζει να αγοράσετε. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις προς πώληση. Πρέπει να βρείτε μια επιχείρηση που να έχει μια σχετική κερδοφορία και να μην κρύβει κανέναν σκελετό στην ντουλάπα.

Όταν είστε έτοιμοι να αγοράσετε μια επιχείρηση, θα πρέπει να αναζητήσετε αυτά τα πράγματα:

  • Θετική ταμειακή ροή (ή μια καλή δυναμική)
  • Ένας κλάδος με τον οποίο είστε εξοικειωμένοι
  • Ποικιλία πελατών (κανένας πελάτης δεν πρέπει να αναλογεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των εσόδων)
  • Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης
  • Μια επιχείρηση που θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας να εργάζεται γι’αυτήν

Πού θα βρείτε μια επιχείρηση για αγορά;
Όσο ευρύτερη είναι η αναζήτησή σας, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε μια καλή επιχείρηση. Το Findbusiness.gr στοχεύει ακριβώς σε αυτό, να παρουσιάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για εσάς που ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε σε αγορά κάποιας επιχείρησης. Η συμβουλή μας είναι να μην σταματήσετε να ψάχνετε όταν βρείτε μια επιχείρηση που καλύπτει όλα τα προαπαιτούμενα σας. Άλλα μέρη που μπορείτε να βρείτε επιλογές για αγορές:

  • Μεσίτες που ασχολούνται με πωλήσεις επιχειρήσεων
  • Επιχειρήσεις που δίνουν την ιδέα τους ως franchise
  • Υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις που τραβούν το ενδιαφέρον σας στον κλάδο που θέλετε να μπείτε
     

Βήμα 2: Εκτιμήστε την πραγματική αξία της επιχείρησης
Αφού βρείτε μια επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, ήρθε η ώρα να καταλάβετε πόσο αξίζει αυτή η επιχείρηση. Θα βρείτε πολλούς πωλητές που υπερεκτιμούν την επιχείρησή τους και είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν πληρώνετε υπερβολικά.

Όταν αποτιμάτε μια επιχείρηση έχετε δύο επιλογές:

  • Κάντε το μόνος σας ή
  • Προσλάβετε έναν επαγγελματία να το κάνει για εσάς

Η αποτίμηση μιας επιχείρησης συνήθως υπολογίζεται είτε μέσω των επιχειρηματικών εσόδων, είτε μέσω του καθαρού εισοδήματος είτε μέσω EBITDA. Δεν μπορούμε να δώσουμε μόνο μία απάντηση σχετικά με το πώς να εκτιμήσουμε μια επιχείρηση, επειδή κάθε τύπος επιχείρησης αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Βήμα 3: Διαπραγματευτείτε την τιμή αγοράς
Μόλις αποφασίσετε ότι θέλετε να προχωρήσετε με μια εξαγορά επιχείρησης και πιστεύετε ότι έχετε μια καλή ιδέα για την αξία της επιχείρησης, ήρθε η ώρα να διαπραγματευτείτε την τιμή. Συνήθως θα το κάνετε κάνοντας μια αρχική προσφορά, γραπτή ή προφορική. Εάν η προσφορά σας είναι κοντά σε αυτό για το οποίο είναι διατεθειμένος να πουλήσει ο πωλητής, θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται μαζί σας.
Με τις περισσότερες επιχειρηματικές συναλλαγές, είναι πιθανό να γίνει αυτή η διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να υπάρξει μια κοινή συμφωνία.

Βήμα 4: Εξετάστε όλες τις πληροφορίες που παίρνετε σε όλα τα στάδια
Συνήθως, όταν δείχνετε για πρώτη φορά ενδιαφέρον για την αγορά μιας επιχείρησης, θα έχετε μια βασική επισκόπηση της απόδοσης της επιχείρησης. Αλλά όσο περνάει ο καιρός θα αποκτήσετε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες τις οποίες θα πρέπει να αξιολογήσετε εκ νέου προτού προχωρήσετε στο κλείσιμο της συμφωνίας.
Σας προτείνουμε να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τουλάχιστον τα ακόλουθα έγγραφα πριν κλείσετε:

  • Οργανωτικά έγγραφα για την επιχείρηση (π.χ. ιδρυτικά έγγραφα, πιστοποιητικά καλής κατάστασης, επιχειρηματικές άδειες κ.λπ.)
  • Προηγούμενα 3 έτη φορολογικών δηλώσεων 
  • Καταστάσεις αποτελεσμάτων τρέχοντος έτους, ισολογισμοί και καταστάσεις ταμειακών ροών
  • Τα έσοδα ανά πελάτη για τα τελευταία 3 χρόνια
  • Πληροφορίες για υφιστάμενο επιχειρηματικό χρέος
  • Υπάρχουσες συμβάσεις—μπορούν να ανατεθούν στον νέο ιδιοκτήτη;
  • Εμπορική μίσθωση ή άλλα έγγραφα ιδιοκτησίας
  • Κόστος ενοικίου
  • Ενιαίο έγγραφο franchise (εάν η επιχείρηση είναι franchise)
  • Πληροφορίες υπαλλήλων και διευθυντή
  • Υλικό μάρκετινγκ και διαφήμισης
  • Νομικά αρχεία για εκκρεμείς διαφορές, εάν υπάρχουν

Βήμα 5: Κλείστε τη συμφωνία – Ολοκληρώστε τη συναλλαγή
Εάν δεν υπήρχαν εκπλήξεις με τα παραπάνω, τότε ήρθε η ώρα να κλείσετε τη συναλλαγή. Εδώ θα συντάξετε μια τελική συμφωνία αγοράς και θα συμφωνήσετε με κάθε όρο του συμβολαίου με τον πωλητή.
Θα πρέπει πάντα να προσλαμβάνετε έναν δικηγόρο για να σας βοηθήσει να διαπραγματευτείτε αυτό το μέρος της διαδικασίας. Τουλάχιστον, μπορούν να ελέγξουν τη συμφωνία αγοράς για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνετε αυτό που επιθυμείτε να λάβετε.
Αφού υπογράψουν και τα δύο μέρη τη συμφωνία αγοράς, είστε έτοιμοι να επιλέξετε μια ημερομηνία λήξης και να ζητήσετε από τον δανειστή σας να χρηματοδοτήσει την αγορά σε περίπτωση που θα χρειαστεί να πάρετε και κάποιο δάνειο. 
Μόλις οριστικοποιηθεί το κλείσιμο, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για οποιεσδήποτε απαραίτητες επιχειρηματικές άδειες για να εξασφαλίσετε την ομαλή μετάβαση. 

Κάθε νέο βήμα έχει ρίσκο αλλά οι επιχειρηματίες είναι συνηθισμένοι να ρισκάρουν. Αν ξεκινάτε σήμερα την έρευνα σας για να αποκτήσετε μια νέα επιχείρηση μπορείτε να ξεκινήσετε βλέποντας τις αγγελίες πώλησης επιχειρήσεων μας εδώ.

Με πληροφορίες από bench.co