Πώς να αγοράσετε μία επιχείρηση: Τι πρέπει να προσέξετε

Επιχειρηματικότητα

16/11/2022 16:21:00

Η διαδικασία αγοράς μίας επιχείρησης συμπεριλαμβάνει ορισμένα στάδια από τον εντοπισμό της μέχρι τη συγκέντρωση/εύρεση των πόρων και τελικά την αγορά.

Για να σας βοηθήσουμε παραθέτουμε τα πιο σημαντικά βήματα που θα πρέπει να κάνετε, αν αποφασίσετε ότι «θα μπείτε για τα καλά στο χορό!»

1) Στόχοι και εύρεση της επιχείρησης που θέλετε να αγοράσετε.

Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε γιατί θέλετε αρχικά να αγοράσετε μία επιχείρηση. Μπορεί να θέλετε η επιχείρηση να σας αποφέρει ένα ετήσιο εισόδημα ή μπορεί να σας ενδιαφέρει περισσότερο να προσθέσετε αξία σε κάτι για να το πουλήσετε ξανά και να αποκομίσετε μεγαλύτερο κέρδος στην πορεία.

Το να έχετε έναν ξεκάθαρο στόχο, θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε πιο λογικά τις πιθανές αγορές και θα είναι επίσης ένας χρήσιμος οδηγός για τυχόν αντιπροσώπους πωλήσεων ή συμβούλους που ενδέχεται να απασχολήσετε για να σας βοηθήσουν να βρείτε μια κατάλληλη επιχείρηση.

2) Σιγουρευτείτε πως διαλέξατε το σωστό κλάδο

Προσέξτε ότι έχετε επιλέξει τον κλάδο που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τον στόχο σας, αντί να παρασυρθείτε απλώς σε κάποιον για να εκπληρώσετε ένα μη ρεαλιστικό παιδικό όνειρο.

Μήπως είχατε πάντα την επιθυμία να αποκτήσετε μία επιχείρηση με widget και παρατηρήσατε ότι υπάρχουν πέντε τέτοιες επιχειρήσεις στην αγορά αυτή τη στιγμή; Είναι η ευκαιρία μιας ζωής ή αυτό οφείλεται στο ότι η αγορά των widget πέθανε πριν από ένα χρόνο;

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε περισσότερα για κάθε κλάδο είναι να πάτε και να εργαστείτε σε αυτόν για λίγο. Ίσως ακόμη και να μπορείτε να το κάνετε με μερική απασχόληση γύρω από την υπάρχουσα εργασία σας.

Εάν θέλετε πραγματικά να είστε ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου, το να περάσετε ένα χρόνο ως σερβιτόρος τα βράδια θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσετε το όνειρό σας. Θα αποκτήσετε ανεκτίμητη εσωτερική γνώση την οποία θα μπορείτε να εφαρμόσετε στο δικό σας εστιατόριο όταν το ξεκινήσετε.

3) Κάντε την έρευνά σας

Μια γρήγορη google αναζήτηση θα σας δώσει δεκάδες αποτελέσματα από ιστοσελίδες και εταιρείες που προσφέρουν επιχειρήσεις προς πώληση, όπως το Findbusiness. Περάστε αρκετά βράδια κάνοντας την έρευνά σας, για να δείτε τι υπάρχει στον τομέα και τη γεωγραφική τοποθεσία που έχετε επιλέξει.

Επιδιώξτε να δημιουργήσετε μια σύντομη λίστα επιχειρήσεων και, στη συνέχεια, να τις στοχεύσετε με ακόμη περισσότερη έρευνα.

Αναζητήστε το όνομά τους για να δείτε τι πιστεύουν οι άλλοι γι’ αυτές, να εντοπίσετε τους πελάτες τους και να ζητήσετε τη γνώμη τους. Θα μπορούσατε ακόμη και να υποδυθείτε τον εαυτό σας ως πελάτη για να δείτε πώς είναι στην πραγματικότητα η εταιρεία.

4) Κάντε μια αρχική προσέγγιση

Τώρα είναι η ώρα να προσεγγίσετε την επιχείρηση μέσω του αντιπροσώπου τους και να μάθετε περισσότερα. Θυμηθείτε να παραμείνετε υποκειμενικοί - όπως ακριβώς όταν αγοράζετε ένα ακίνητο, πρέπει να σκέφτεστε με το μυαλό σας και όχι με την καρδιά σας. Ακούστε τα ένστικτό σας και μην το αγνοήσετε… η αγορά μιας κακής επιχείρησης είναι ένα ακριβό λάθος.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν λένε στο προσωπικό τους ότι πουλάνε, ώστε να μην ρισκάρουν να τους αποδιοργανώσουν σε μια στιγμή που η απόδοση της επιχείρησης βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Συμμορφωθείτε με αυτές τις επιθυμίες και θυμηθείτε να διατηρήσετε μια φιλική, αν και επαγγελματική σχέση με τον πωλητή.

Μπορεί να σας πουλήσουν μια επιχείρηση που έχτισαν από την αρχή και θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα πάει σε ασφαλή χέρια.

5) Κάντε έναν έλεγχο

Τώρα έχετε τις πλήρεις πληροφορίες για την επιχείρηση – επίσημες και ανεπίσημες – θα πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να το σκεφτείτε καλά. Ποια προειδοποιητικά σημάδια έχετε δει στην επιχείρηση; Καμία εταιρεία δεν είναι τέλεια, αλλά έχετε τις δεξιότητες για να διορθώσετε τα προβλήματα που έχετε δει; Μπορούν οι δυνάμεις σας να ενισχύσουν αυτήν την επιχείρηση;

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν η επιχείρηση φαίνεται να εξαρτάται υπερβολικά από τον τρέχοντα ιδιοκτήτη της ή από έναν αριθμό βασικών στελεχών στο προσωπικό. Και αυτοί μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αναταραχής – θα επιβιώσει αυτή η επιχείρηση χωρίς αυτούς;

6) Ζητήστε βοήθεια

Είναι καλύτερο να λάβετε κάποια επαγγελματική και άτυπη βοήθεια. Ζητήστε από τον λογιστή και τον δικηγόρο σας να εξετάσουν τα στοιχεία και τις συμβάσεις. Δεν έχει σημασία πόσο θα σας κοστίσει αυτό - είναι πολύ καλύτερο να ξοδέψετε μερικές χιλιάδες και να ανακαλύψετε τώρα μερικά τρομακτικά προβλήματα, παρά να τα ανακαλύψετε 12 μήνες αργότερα, όταν θα είναι πολύ αργά για να κάνετε οτιδήποτε γι' αυτά.

Ρωτήστε τους φίλους σας τι πιστεύουν. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να είστε ήδη πολύ κοντά στην επιχείρηση για να είστε πλήρως υποκειμενικοί, έτσι οι άνθρωποι των οποίων τις απόψεις εμπιστεύεστε μπορεί να είναι σε θέση να παρέχουν μια νέα προοπτική.

Πηγή: Bytestart