9 λόγοι για να επενδύσετε σε franchise

Επιχειρηματικότητα

13/12/2022 4:32:00 μμ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε σκεφτεί να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση. Μπορεί να θέλετε να είστε αφεντικό του εαυτού σας ή να αναζητάτε μία ευκαιρία για να εργάζεστε από το σπίτι και να έχετε μία καλύτερη επαγγελματική και προσωπική ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση, όποιο και να είναι το κίνητρό σας, αυτό που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι αν θέλετε να ξεκινήσετε μόνοι σας, μία επιχείρηση από την αρχή ή να βρείτε την κατάλληλη ευκαιρία franchise που σας ταιριάζει.

Το να ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση σου από το μηδέν έχει τη γοητεία του, ωστόσο η επένδυση σε ένα επιτυχημένο franchise συχνά αποδεικνύεται η πιο ασφαλής, αποδοτική και κερδοφόρα επιλογή και προσφέρει πολλά μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα που μια ανεξάρτητη επιχείρηση δεν μπορεί να φέρει.

Συγκεντρώσαμε μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα που έχει η επένδυση σε ένα δημοφιλές franchise:

To Brand
Είναι δύσκολο να καθορίσετε αν η ιδέα σας για μία επιχείρηση θα αναγνωριστεί και θα γίνει αποδεκτή από τους καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά ένα franchise brand έχει λύσει ήδη αυτό το πρόβλημα για εσάς – εσείς απλώς πρέπει να το συντηρήσετε. Επιπλέον, ένα αναγνωρίσιμο όνομα, λογότυπο και προϊόν σημαίνει πως οι ενδεχόμενοι πελάτες σας γνωρίζουν ήδη τι θα τους προσφέρετε πριν καν ανοίξετε τις πόρτες.

Marketing
Οι εταιρείες franchise προσφέρουν διαφήμιση που ενδυναμώνει και στηρίζει το brand. Διεξάγουν έρευνα αγοράς και αναπτύσσουν ένα μήνυμα που οδηγεί τους ανθρώπους στο site σας. Όλοι οι ιδιοκτήτες franchise μοιράζονται το κόστος από χρήματα που συγκεντρώνονται μέσω των franchise fees.

Εκπαίδευση
Έχοντας ένα επιχειρηματικό μοντέλο που λειτουργεί, ένας franchisor παρέχει εκπαίδευση στους franchisees του. Τόσο η εκπαίδευση πριν από το άνοιγμα όσο και η συνεχής εκπαίδευση είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του franchisee. 

IT Support
Μπορεί να είστε άριστοι χρήστες της τεχνολογίας αλλά αν δεν είναι αυτός ο franchise κλάδος που αναζητάτε, θα δημιουργήσετε απλώς μια βάση πελατών, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξετε συστήματα πληρωμών ή να ασχοληθείτε με επισκευές υπολογιστών. Σε πολλούς κλάδους οι εταιρείες franchise παρέχουν τεχνική υποστήριξη, συστήματα POS κλπ.

Χαμηλότερο κόστος 
Οι προμήθειες και το απόθεμα που απαιτούνται για τη λειτουργία του franchise σας είναι λιγότερο ακριβά, επειδή ο franchisor λαμβάνει μαζικές εκπτώσεις που δεν θα ίσχυαν ποτέ αν ξεκινούσατε μόνοι σας. Αντίθετα, μια μικρή επιχείρηση σε μια μεγάλη οικογένεια franchise έχει χαμηλότερο κόστος αγαθών. Τα χαμηλότερα έξοδα σημαίνουν παράλληλα ευκολότερη πορεία προς την κερδοφορία.

Πιο εύκολη χρηματοδότηση
Για άλλη μια φορά, ένας εδραιωμένος και επιτυχημένος franchisor αντιμετωπίζεται θετικά από τους δανειστές. Ο κίνδυνος για τους δανειστές μειώνεται όταν ο δανειολήπτης είναι μέρος ενός αποδεδειγμένου επιχειρηματικού μοντέλου και είναι πιο πιθανό να εγκρίνουν επιχειρηματικά δάνεια.

Μεγαλύτερη επιτυχία
Μία στις πέντε νέες επιχειρήσεις αποτυγχάνει τον πρώτο χρόνο, αλλά ένα franchise είναι μέρος από κάτι ήδη επιτυχημένο. 

Ανάπτυξη
Ένας επιχειρηματίας μπορεί να ανοίξει επιχειρήσεις σε περισσότερες τοποθεσίες, αλλά θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν πολλά εμπόδια (άγνωστη μάρκα, υψηλότερο κόστος αγαθών, κόστος μάρκετινγκ). Με ένα μοντέλο franchise, η επιλογή να ανοίξετε σε μια δεύτερη τοποθεσία έχει όλα τα πλεονεκτήματα της πρώτης που ήδη υπάρχει.

Δυνατότητα πώλησης
Όταν έρθει η στιγμή που θα θέλετε να πουλήσετε την επιχείρησή σας (που θα ανήκει σε franchise), έχετε στα χέρια σας ήδη ένα αναγνωρίσιμο προϊόν για τους επενδυτές. 

Πηγή: Franchise Direct